Rob Wijnbergs nieuws

‘Ik heb het niet zo op nieuws’, zei de hoofdredacteur van ochtendkrant NRC Next. Ondertussen streek hij langs de hoge kraag van zijn zwarte vest. Even leek het of hij zo zijn glimlach wilde verbergen. Vermoedelijk had de rechterzijde van Rob Wijnbergs brein hem net een seintje gegeven dat zijn opmerking niet ok was. Een schilder hoort ook niet te zeggen dat hij misselijk wordt van de lucht van natte verf.

Rob Wijnberg vertrekt als hoofdredacteur van NRC Next Rob Wijnberg, voorman van het kleine zusje van NRC Handelsblad én filosoof, maakte de opmerking twee weken geleden tijdens Het Taalcongres in Amsterdam. In een klein zaaltje van het Planetarium gaf hij een lezing aan twee voetbalelftallen met communicatievrouwen en -mannen. Ik was één van die mannen. Wijnberg zou ons meer vertellen over het schrijven van koppen. In plaats daarvan legde hij ons uit hoe je een krant in deze tijd bestaansrecht geeft. Door afstand te nemen van het nieuws.

Gisterochtend las ik in NRC Next dat Rob Wijnberg zijn huidige functie gaat neerleggen. Zijn baas, Peter Vandermeersch, wilde méér nieuws zien. En Rob wilde dat niet. Er komt geen nieuwe hoofdredacteur maar een ‘nieuwsmanager’. Slecht nieuws vind ik dat. En ik word er ook een beetje misselijk van.

3 gedachten over “Rob Wijnbergs nieuws

  1. Dus NRC Next gaat nu overbekende wijn (want wat is er nog ‘nieuws’ in een krant in tijden van internet) in klare zakken brengen. Oftewel: de krant onklaar maken.
    Next was juist een krant die het dagblad naar een next-level bracht. Door het passeren van Wijnberg en zijn ideeën laat de hoofdredacteur van de Grote Zus in mijn ogen zien dat hij toch niet zoveel verstand van media heeft als hij pretendeert te hebben tijdens zijn vele media-optredens. Je zou bijna iets zeggen over het land waar hij vandaan komt. Bijna…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *