Gourmetten met Marco

In 1989 waren er nog geen mobiele telefoons. Anders had mijn collega Sydney Wurth (18) zeker een foto gemaakt van zijn ontmoeting met Marco van Basten (25). Bijna een kwart eeuw later blikt hij samen met DBVVDW terug op deze ontmoeting.

Marco van Basten en Joop van Basten
Marco van Basten met zijn vader Joop
(uit collectie J. van Basten)

Waar en wanneer kwam je Marco van Basten tegen?

“In het huis van mijn schoonouders in Utrecht. Op 2e kerstdag. Ik bleef eten en tot mijn grote verrassing schoof Marco van Basten ook aan. Hij had net met AC Milan de Wereldbeker gewonnen en kwam in de winterstop even naar Nederland.

Wat deed Van Basten daar dan?

“Colinda (vriendin en huidige echtgenote) had al vaker verteld dat Marco van Basten haar buurjongen was geweest. Mijn schoonvader is bevriend met Joop van Basten, de vader van Marco. Samen hebben ze in het eerste van DOS gevoetbald. Joop en Marco kwamen samen eten.”

Gourmetten met Marco van Basten
Nagebootste versie van gourmettafel (stockfoto)

Was je jaloers op je vriendin?

“Mmmm nee. Omdat ik zo tegen Marco van Basten opkeek, geloofde ik haar nooit helemaal. Dat ze in haar jeugd met Marco had gespeeld en dat de gezinnen samen op vakantie waren geweest, dat ging er bij mij gewoon niet in.”

Jij wist niet dat hij zou komen…

“Niemand had iets gezegd. Ik zat midden in een gesprek, toen ik iemand met zijn ringvinger op het glas van de voordeur hoorde tikken. Ik draaide mijn hoofd naar links en zag MARCO VAN BASTEN naast mijn schoonmoeder staan. ‘Het is hem echt! Gewoon ademhalen, gewoon ademhalen’, dacht ik.”

En toen?

“Marco gaf iedereen in de woonkamer een handje. ‘Ik ben Marco’ zei hij. Zijn achternaam liet hij weg.

Was het een bliksembezoek?

“Hij is zo’n 2 uur gebleven. Hij bleef gourmetten, net als zijn vader Joop. Marco at niet veel en dronk geen alcohol. Roken deed hij wel stevig. Hij stak zeker 5 sigaretten op. Die bietste hij van mijn schoonmoeder, die had zo’n apparaatje waarmee je zelf filtersigaretten kon maken.”

Situatieschets tafelbezetting op 26 december 1989. Schets gemaakt door Sydney Wurth.

Hoe zag hij er in het echt uit?

“Marco had toen nog van dat gordijntjeshaar. Hij droeg zo’n foute blouse met gekleurde strepen, een Armani-spijkerbroek en instappers met kwastjes. Terwijl zijn vader Joop het hoogste woord had, zat Marco er sereen bij. Hij maakte niet echt deel uit van de groep, hij plaatste zich er bewust buiten.

Hoe eindigde de ontmoeting?

“De bel ging en er stond een taxi voor de deur om Marco op te halen. Ik was heel nieuwsgierig waar hij heenging maar durfde het niet te vragen. Marco gaf bij het weggaan iedereen weer een hand.”

Wanneer vertelde je het aan je vrienden?

Handtekening Marco van Basten
“Achteraf had ik zijn handtekening moeten vragen natuurlijk.” (Sydney Wurth)

De volgende dag pas. ‘Drie maal raden met wie ik gisteren heb gegeten’, zo begon ik. Ze geloofden er helemaal niks van. We hadden toen een seizoenkaart van Ajax en Van Basten was god, ook na zijn vertrek uit De Meer. Bewijs had ik niet, geen foto. Zelfs geen handtekening. Pas toen Colinda, weken later, het hele verhaal nog eens vertelde, viel bij hen het kwartje. Omdat zij niets met voetbal heeft, geloofden ze het verhaal nú wel.”

8 gedachten over “Gourmetten met Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *