Zonder handen

Als ik later groot ben word ik wielrenner. Dat dacht ik toen ik op een autoloze zondag hard rond onze wijk had gefietst. Met de droom kwam ook de twijfel. Maar wat als ik een etappe of wedstrijd win? Met losse handen fietsen kon ik niet en met de handen in de lucht over de finish was dus onbegonnen werk.

Joop Zoetemelk in gelukkige tijden

Jaren later had ik het handenloos fietsen onder de knie. Maar wielrennen kon me nog maar matig boeien. Joop Zoetemelks optreden in Avro’s Sterrenslag had het beroep drastisch gedevalueerd. Tijdens een spelonderdeel moest de eenmalig tourwinnaar via een klimtouw naar de nok van de tv-studio om een bel te luiden. Joop staakte zijn klim voortijdig: nog lang niet halverwege bungelde hij enkele seconden verslagen aan zijn gestrekte armen. Ze leken op witte soepstengels.

Ik wilde profvoetballer worden en schaafde in alle schoolloze tijd aan mijn techniek. Op het garageplein achter ons huis, op het schoolplein en op woensdagmiddag op het trainingsveld van de Egmondse amateurvereniging Zeevogels.

Op een zonnige woensdagmiddag fietste ik met Henk-Jan naar huis over het verlaten pad door het weiland. Met onze shirts als tulband op ons hoofd en onze voetbalschoenen-met-noppen op de pedalen evalueerden we de training. Tot een uitstekende steen de koers van mijn onbehande stuur veranderde. Ik landde met fiets en al in de stinksloot naast het pad.

Vanaf die duik was Henk-Jan mijn beste vriend. Hij schold naar de man in de overall die ons aan de overkant uitlachte, hij troostte me op weg naar huis en hij spoelde voor mijn huis de modder uit mijn fietsketting terwijl ik stond te douchen.

Welke school zou ik gekozen hebben als Henk-Jan mij na die slootrit alleen naar huis had laten fietsen? Had ik dan nog steeds voor zijn favoriet, de kille onderwijsfabriek rijksscholengemeenschap Noord-Kennemerland, gekozen?

Bijna 35 jaar later denk ik van wel. Als Joop Zoetemelk bungelend in een klimtouw zag ik op tegen een eenzame fietstocht naar mijn favoriete school: de BSG in Bergen. In een peleton fietsen is leuker dan alleen op kop.

Veel succes bij het kiezen van je school Luna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *