In een verre uithoek van mijn boekenkast staan 2 multomappen met ansichtkaarten van voetballers. De inhoud van die mappen heb ik tussen ’78 en ’82 bij elkaar gespaard. Dat deed ik door AZ-spelers te benaderen en brieven te sturen naar de Nederlandse hoofdkantoren van Adidas, Puma, Quick en Pony.
De berichtgeving rond de zakenman Tscheu La Ling heeft het beeld van de voetballer Tscheu La Ling verdrongen. Dat is jammer. La Ling beschikte over een doeltreffende schaarbeweging. Dat de beste linksback van Nederland, de AZ’ er Hugo Hovenkamp, moeite had om hem de bal af te pakken, zegt iets over de kwaliteiten van deze ouderwetse rechtsbuiten. In zijn nadagen speelde Tscheu La Ling met Johan Cruijff in één team. Lang duurde dat niet omdat Ling op de rechterflank moest plaatsmaken voor Gerald Vanenburg. Na een periode van bankzitten koos Ling voor een transfer naar Panathinaikos.
Nogal een held.
Hij staat ook niet in Top 10 met Beste voetballers van de wereld maar heb wel even het woord ‘fantastische voetballer’ eruit geredigeerd. Nu is ie af.
Wat een bijzonder mens, deze Tscheu La Ling, – kleurrijk aan en af het veld en zeker zijn eigen man. Een verdienstelijk vertoning in de schijnwerpers Iwan.
Hij ziet er zeer elegant uit aan de bal en wat is dat een mooi tenue, – typisch jaren ’70, – voor mij heel herkenbaar. Ik kan me voorstellen dat een zekere George Best, – Manchester United en Noord Ierland, – een grote voorbeeld voor hem had kunnen zijn.
Dat hij voor het fenomeen Vanenburg aan de kant moest, kan ik me voorstellen, maar ik weet zeker dat TLL zelf weinig begrip voor had. Een kwestie van ‘bad timing’ met de terugkomst naar Ajax van de altijd en overal aanwezigheid van Johan Cruijff.
Het is wel een mondje vol zo’n naam. Hoe zing je zo iemand toe? Tscheu La Ling, – cha, cha, cha?! Mmm, – kan wel hoor.
Een move naar Griekenland in de tijd van de drachma was een stuk aantrekkelijk dan de dag van vandaag. Papandreou zat toen nog op de basisschool. De meeste betreuren het dat hij daar niet had blijven zitten. Waarschijnlijk een gevorderd geval van wat wij hier later met In Holland hebben meegemaakt.
Via Frankrijk en Olympique Marseille kwam hij terug naar zijn eerste clubbie FC Den Haag.
De bal is rond. Wel een mooie loopbaan vindt ik, hoewel met meer zelfdiscipline had Tscheu het verder kunnen schoppen.
Gr. Stu.
Ik vind het jammer dat ik George Best nooit heb zien voetballen. Die man was wel van een andere orde dan onze Tscheu. Maar ik ben nooit vergeten dat Hugo Hovenkamp hem noemde als zijn ‘minst favoriete tegenstander’ in de AZ-krant. Was Papandreou maar op de basisschool gebleven 😉
Er valt genoeg te lezen over de harde woorden tussen Ling en Cruijff (met dank aan Hugo Borst). Het waren de sierlijke voetballers zoals Tscheu La Ling die de jeugd destijds een enorme drive gaven. En maar scharen op dat trainingsveld. Verdedigers werden er gek van 😉