Kogels

Voor Sylvester Gardenzio Stallone ging je graag naar de bioscoop. In 1981 zag ik hem op Alkmaars filmdoek een penalty stoppen. In ‘Escape to victory‘ stond de geestelijk vader van Rocky op het veld met mannen als Hallvar Thoresen (FC Twente), Osvaldo Ardiles (Tottenham) en Pelé. ‘Het leek helemaal nergens op Oof’, was het vernietigende oordeel van Erik, ervaringsdeskundige en keeper van Kolping C1.

Stallone als keeper in Escape to Victory uit 1981Dertig jaar later levert YouTube het bewijs. Als Stallone naar de bal duikt, staat zijn mond open alsof hij heel hard ‘Adrian, Adrian’ gaat schreeuwen. Hij vangt de bal als een gloeiend hete pizza die niet op de vloer mag vallen. Als hij een penalty heeft gestopt danst hij als een dorpsgek op een Franse bruiloft.

Op internet las ik dat Stallone tijdens de opnames keeperstraining kreeg van Gordon Banks, de keeper die in en met Engeland het WK van 1966 won. Tijdens een training met Banks raakte Stallone’s schouder uit de kom en brak hij een rib. Later verklaarde Stallone dat hij het keepen zwaarder had gevonden dan het boksen tijdens de Rocky-opnames.

Op een zomerse avond in 1982 lopen Erik en ik door de Langestraat. Onze kaken op elkaar, de buikspieren gespannen en de armen licht gebogen van het lijf af. We komen niet uit de sportschool, daar zijn we nog nooit geweest. We komen uit de bios. John Rambo heeft ons een testosteronsupplement toegediend dat de komende uren nog niet uitgewerkt zal zijn. Voor het afweren van kogels heb je geen balgevoel nodig, heeft Stallone ons net geleerd.

3 gedachten over “Kogels

 1. Hoi Iw,
  Dat Sly ooit op hetzelfde stukje groen als Pelé mochten staan vloekt natuurlijk van alle kanten. Alleen Hollywood kan dat voor elkaar krijgen, – of een alcohol induced nachtmerrie.
  Ik kan het me voorstellen dat zelfs de grote Gordon Banks zijn handen vol had om iets van een ‘goalie’ van hem te kunnen maken.
  Banksie en Pelé hoewel behoren tot de soccer ”Hall of Fame”. Beide legenden, die de absoluut top bereikt hebben. Tegenstanders die beslissende factoren waren en van wie de ene van de andere niet mocht vlammen.
  Voor de ultimate confrontatie tussen deze twee kijk maar op Youtube, – ”Best Save Ever”.
  Terug naar Sylvester, – hij is een ‘self-made man’ en daarvoor verdient hij waardering.
  Een held die buiten het voetbalveld het ver geschopt heeft.

  • Mooie aanvulling Stu. Ik heb het fragment even opgezocht, wat een fabelachtige reactie op de doellijn. Zo zie je ze niet vaak meer. In Nederland hadden we Van der Sar en Jan van Beveren. Met Van Beveren op doel had Oranje in 74 Duitsland wél verslagen. Van Beveren was de Nederlandse Gordon Banks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *