Romandebuut Johan Faber wende niet

Op vaderdag kreeg ik een boek. “Wanneer je dit boek gelezen hebt weet je dat er een nieuwe stem is in de Nederlandse literatuur”, las ik op de cover. Op de rode achterkant stond in grote witte letters: “In één adem uitgelezen. Buwalda-like!”. De getuigenis kwam van Martha Baalbergen, Nederlands beste boekverkoper van 2011.

Ik las Wende ook in één adem uit. Niet omdat het zo’n meeslepend of goed boek is maar omdat ik zo snel mogelijk aan een ander boek wilde beginnen.

Zijn er overeenkomsten tussen Bonita Avenue, het in 2010 verschenen debuut van Peter Buwalda en Wende? De enige overeenkomst die ik kon ontdekken, is dat in beide romans historische gebeurtenissen zijn verwerkt: in Wende de val van de Berlijnse muur, in Bonita Avenue de vuurwerkramp.

Waar Buwalda zijn verhaal laat vertellen aan de hand van dialogen tussen personen, vult Faber de ruim 300 pagina’s vooral met beschrijvingen en observaties van de enige hoofdpersoon: misdaadschrijver Peter Hemel. Daarbij strooit hij met metaforen als Lionel Messi met dribbels. Waar de verhaallijnen van Buwalda subliem zijn uitgewerkt, blijven die van Faber vooral ongrijpbaar. Wat Peter Hemel in 1989 in Berlijn heeft gezien en gehoord blijft verborgen achter een gordijn van rook.

Ben je op zoek naar een Nederlandse roman over een grote verloren liefde? Lees Kaplan, de beste roman van Leon de Winter of Geheime kamers van Jeroen Brouwer.

6 gedachten over “Romandebuut Johan Faber wende niet

 1. Zo! Met de grond gelijk gemaakt. Ik heb het boek niet gelezen, maar als je ‘Buwalda-like’ op de flap zet dan loop je natuurlijk een grote kans dat het tegenvalt.

  Ik vind je recensie een 8+. Vlot geschreven, meteen to the point zonder dat ik de rest van je verhaal niet meer wilde lezen. Het plusje is voor de lef die je hebt getoond om dit te plaatsen op de Twitters. Blijft uiteraard jammer dat ik de enige ben die wel eens op deze site komt. Maar, eerlijk is eerlijk, ik volg je advies en neem het boek niet mee op vakantie, dus 100% score! En welke recensent kan dat zeggen?

  • Rogier, bedankt voor je opbouwende recensie van mijn recensie. Ik ga hier geen gewoonte van maken hoor. En ik heb Johan Faber als non-fictieschrijver hoog (hij schreef maar liefst 2 bio’s over Marco van Basten). Maar omdat ik alleen maar gecopypaste juichrecensies tegenkwam, vond ik dat ik daar iets tegenover moest stellen. Ook mooi dat ik de doelstelling uit mijn communicatieplan nu al heb gerealiseerd.

   • Hoi Oof, wat fijn dat je meteen hebt gereageerd op mijn reactie op jouw recensie. Ik vind eigenlijk dat je het wel moet doen: boeken recenseren. Je leest veel en hebt een mening. 1+1=… Wat ik wel mis is een cijfer.

    Zo geef ik jouw reactie op mijn reactie op jouw recensie weer een dikke 8.

 2. ik zou graag, als reactie, een bericht willen plaatsen over de recensie naar aanleiding van de reactie op de recensie van het boek, maar ik heb geen inspiratie

 3. Pingback: Wende | Ranking the Books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *