Dit zijn de Deense namen

Kirsten Nygaard, Michael Laudrup en Jesper Olsen. Een greep uit de Deense namen die hoog in mijn Lijst met onvergetelijke voetballers staan. Denk ik aan Deense voetballers dan zie ik technisch begaafde, tactisch sterke én sympathieke kerels voor me. Denen kunnen ook geweldige tv-series maken, weet ik sinds deze zomer. Dankzij de KRO kwam ik op het spoor van de Deense politieserie The Killing. Na mijn vakantie verslond onze dvd-speler de schijfjes van The Killing II, The Bridge en Borgen.

Sarah Lund uit de Deense tv-serie The Killing
In The Killing betaalt rechercheur Sarah Lund een zware prijs voor het oplossen van een moord.
Martin Rohde, rechercheur in The Bridge
In The Bridge krijgt De Deense rechercheur Martin Rohde hulp van een Zweedse collega tijdens zijn jacht op een seriemoordenaar.

Wat maakt een Deense tv-serie onweerstaanbaar? Een combinatie van geraffineerd camerawerk, verhaalelementen die als legosteentjes op elkaar passen en onalledaagse personages. Sarah Lund (The Killing), Martin Rohde (The Bridge) en Birgitte Nyborg (Borgen) hebben een huis, kinderen en een leven naast hun werk. Nergens is zoveel ruimte voor de zachte kant van dramapersonages als in de Deense serie.

Birgitte Nyborg, de Deense premier uit Borgen
In Borgen heeft premier Birgitte Nyborg er veel voor over om een kabinetscrisis te voorkomen.

Borgen, de serie die politiek weer sexy moest maken, is mijn laatste verslaving. Geen politieserie maar een politieke serie dus. Femke Halsema, voormalig gezicht van Groen-Links vertelde in de Volkskrant dat ze in Borgen vooral de opdringerigheid van politiek herkende: “Alles wat je met je gezin doet, wordt onderbroken door telefoontjes. Hoe vaak heb ik niet met mijn jas aan de kinderen in bed gestopt?”

Ben je nog niet bekend met de Deense tv-namen? Laat Borgen nog even links liggen en begin met de eerste serie van The Killing of de magnifieke Deens-Zweedse productie The Bridge. Met deze afspeeltactiek is de kans groot dat Sarah Lund en Martin Rohde binnenkort de namen van je favoriete Deense voetballers gaan verdringen. Hav det sjovt!

Lees meer reacties van Nederlandse politici, spindoctors en verslaggevers in het Borgen-artikel van De Volkskrant.

4 gedachten over “Dit zijn de Deense namen

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat The Bridge eigenlijk Deens-Zweedse productie is. Maar dat bekte niet zo lekker bij dit stukje. De serie staat met stip bovenaan in mijn Deense TV-serie lijst met een dikke 8,5. #aanrader

  2. En vergeet de taal niet…. totaal ondoorgrondelijke zinsbouw en woorden, die zoveel vreemder dan bijvoorbeeld het Zweeds klinkt. Ik kan het althans totaal niet volgen. Wel schieten sommige woordjes er opeens uit en blijven hangen. Nog steeds hebben wij het thuis over ‘min bil’ (spreek uit mien biel) oftewel mijn auto. Met dank aan The Killing deel 1. Ja, die van Troels Hartman…. die toch eigenlijk de echte hoofdrol had volgens vele dames. Waaronder ik ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *