Billen

Deze week vierde Mart Smeets, net als David Bowie, zijn 65e geboortedag. In 1999 had ik voor een interview in het personeelskrantje van mijn toenmalige werkgever een ontmoeting met Mart Smeets.

Het eerste contact
‘Meneer Smeets, ik zou graag een interview met u doen voor ons personeelsblad.’
‘Ja hoor dat is goed, wanneer wil je afspreken?’
‘Dat laat ik aan u over, ik vind het al een eer dat u meewerkt.’
‘Doe niet zo belachelijk. Kun je donderdag om 11 uur in Café 1900 zijn?’

Als ik een week later het cafetaria binnenloop zie ik Mart al aan een tafeltje zitten. Hij heeft zijn colbert ingeruild voor een spijkerjack en zijn blik gericht op een opengeslagen krant. ‘Ik heb om één uur een andere afspraak maar dat redden we wel toch?’ opent Mart ontwapenend.

Een week na de ontmoeting had ik het interview uitgetikt en aan de hoofdredacteur van het krantje overhandigd. Hij vond het een prima stuk. Allebei gingen we er stilzwijgend vanuit dat de tekst al met Mart was afgestemd. We hadden het beter hardop aan elkaar kunnen vragen.

Waar het mis ging
Toen Mart het interview voor het eerst teruglas, lag het krantje al bij een kleine 1000 bankcollega’s op de mat. Hij was ‘not amused’ over het vermelden van een zin met billen en een tien en liet dat door de telefoon duidelijk merken. Maar hij had gelijk. Een interview laat je voor publicatie even lezen. Zeker een interview in een onbeduidend personeelskrantje.

Het fragment
‘In je roman ‘Een lange ontsnapping‘ heeft de hoofdpersoon een eigenaardige eigenschap: hij telt alle getallen die hij ziet bij elkaar op. Heb je daar zelf ook last van?’

‘Ja, dat klopt. Zie je die menukaart op dat bord? Al die getallen heb ik al opgeteld. Als je de tomatensoep, het broodje roompaté en het broodje ossenworst opeet ben je € 18,50 kwijt. Lance Armstrong won de Tour de France met rugnummer 181. Als je die losse cijfers bij elkaar optelt, heb je een 10. Een 10 is volmaakt. Haar billen krijgen ook een 10’, zegt Smeets als hij naar de billen van de serveerster wijst.

Tip: klik op de foto voor een grotere versie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *