Gijp doet lezen

Voetbalbio’s, niet eerder zag ik er zoveel in de winkel als in 2012. Gijp eindigde met stip op 1. Het één-tweetje tussen de 51-jarige voetbalanalist en de 44-jarige ghostwriter Michel van Egmond ging dit jaar meer dan 300.000 keer over de toonbank.

Vijfendertig jaar geleden scoorde ik mijn eerste voetbalbio. Niet over mijn idool Hugo Hovenkamp maar over Willem van Hanegem, zijn teamgenoot bij AZ tussen 1976 en 1979. Bladerend door het bejaarde werk, twijfel ik sterk of ik het daadwerkelijk gelezen heb. Alleen de foto’s zijn de aankoop nog waard.
Michel van Egmond kreeg Nederland wél aan het lezen. In DWDD vertelde hij dat hij regelmatig bedankmails ontvangt van mensen die voor Gijp nog nooit vrijwillig een boek hadden gekocht. De auteur van het ultieme mannenboek van 2012 passte Van Nieuwkerks lofzang vervolgens door naar Van der Gijp: ‘omdat hij zo’n getapte jongen is, had dit boek in 6 uur de verkopen van al mijn vorige boeken al overtroffen’.
Nieuwsgierig naar de inhoud van Gijp? Spoel naar de 9e minuut van dit interviewfragment. Daarin geeft Michel van Egmond uitleg over Van der Gijps interesse voor ‘palendansverenigingen’: “Hij kijkt naar een paaldansoptreden alsof het de finale is van de Champions League. Dan zegt ie tegen me: ‘Nu even opletten op die blonde, die kan het écht heel goed’.” DWDD-gast, Kim Clijsters -ook blond- , kan er hard om lachen.

Een gedachte over “Gijp doet lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *